PROSHARP PROFIELEN ZUPERIOR, QUAD EN ELLIPSE IN STEP IJZERS

Profielslijpen van ijshockeyschaatsen

Profielslijpen van ijshockeyschaatsen

Het profiel is voor schaatsers is erg belangrijk. Het ijzer is namelijk het contact met het ijs. En hoe dit gevormd is zorgt voor de hoeveelheid grip, wendbaarheid, balans en snelheid die je hebt tijdens het schaatsen. En… hoe de schaatsen geslepen zijn zorgt voor de hoeveelheid energie die een speler moet steken in het schaatsen. Voor meer details over wat en profiel is ga naar onze post over: Wat is een profiel voor ijshockeyschaatsen?

Dan, het profielslijpen. Profielslijpen is in principe niet lastig. Je hebt alleen een machine nodig waar de profiel templates in passen. En met zo’n machine kan iedereen profielen slijpen. Wij gebruiken wij de Parduc P40 Schaatsslijpmachine. Deze schaatsslijpmachine kan gewoon slijpen, en met een paar aanpassingen ook profielslijpen. Hieronder onze uitleg.

Slijpsteen

De grit slijpsteen bepaalt natuurlijk hoeveel we in één keer kunnen slijpen. Voor het profielslijpen gebruikt men een slijpsteen met een grove grit. Op deze machine gebruiken wij de 8mm brede Parduc Slijpsteen A46 (P40). Deze slijpsteen heeft niet alleen een grove grit, maar deze is ook extra dik. Doordat deze extra breed is kunnen we 2 ijzers tegelijkertijd slijpen. Zo zorgen we ervoor dat de twee ijzers precies gelijk worden. En we besparen ook nog eens tijd.

Voorbereidingen

Natuurlijk moeten we er eerst voor zorgen dan beide ijzers gelijk zijn. Dit doen we door ze van te voren samen te slijpen. De ijzers worden samen in de machine gezet met de Twin Blade Holder.

Ook moeten we ervoor zorgen dat de machine goed afgesteld is. We gebruiken voor het dressen van de steen de Parduc Diamant Dresser (P40). Lees meer over het dressen van de slijpsteen in ons blog: Zelf Schaatsen Slijpen. Om de steen langer goed te houden gebruiken wij de Accu-Lube Slijpwax

Profielslijpen

Om de ijzers in profiel te krijgen gebruiken we een template. Door de template in de slijpmachine te klemmen zal het slijpwiel de template precies volgen, en zo het juiste profiel in de ijzers slijpen. 

In onderstaande video kunt u zien hoe het proces gaat. In dit voorbeeld profileren wij een RamonEdge CSB Blade CCM.

Hollow slijpen

Nadat de ijzers in profiel geslepen zijn moeten we nog een hollow in de ijzers slijpen. Dit kan tevens met de Parduc P40 Schaatsslijpmachine. Daarvoor moet je de slijpstenen verwisselen. Het slijpen kan je bijvoorbeeld doen met de Parduc Slijpsteen A90 (P40). Voor een super gladde finish.

Afwerken

Natuurlijk moeten de ijzers netjes afgewerkt worden. Lees hier meer over in ons blog: Honen van ijshockey- en kunstschaatsen.

0/5 (0 Reviews)
Winkelwagen
Chat openen
1
Scan de code
Hallo
Kunnen we je helpen?