IJshockeyschaatsen Slijpen

Maak een afspraak via de mail:  info@artice-benelux.nl. Of bel/whatsapp  0651294772. Of stuur een berichtje op onze Facebookpagina: IJshockeyschaatsen en kunstschaatsen slijpen. Tevens kunt u bellen of een berichtje sturen voor meer informatie over het slijpen en/of profileren.

Slijpen ijshockeyschaatsen: €10,-.
Profielslijpen ijshockeyschaatsen: €40,-.

 Adres:

Leeuwarderstraatweg 21
8441 PG Heerenveen

IJshockeyschaatsen slijpen; Art or Science?

Schaatsen slijpen, dat is toch het scherp maken van de ijzers? Ja, maar voor optimale performance komt er zo veel meer bij kijken. Een goed geslepen schaats geeft de benodigde grip en balans op het ijs daarvoor moet het oppervlak glad en de rand scherp zijn. Voor ijshockeyers die veel op het ijs staan kunnen we het slijpen tot een hoger niveau brengen. Er zijn heel veel mogelijkheden om ijzers op verschillen manieren te slijpen.

IJzers onder de schaatsen kan men vergelijken met banden onder een Formule 1 auto. De rode banden zijn gemaakt van zacht rubber, die meer grip geven en sneller zijn. Echter gaan ze daardoor minder lang mee. In tegenstelling tot de witte, harde band. Deze heeft minder grip, minder snelheid, maar deze gaat langer mee. Het is bij de formule 1 dus belangrijk om de ideale bandenstrategie te kiezen. IJzers zijn natuurlijk niet van rubber gemaakt maar van staal. Toch kunnen we een zelfde soort principe hanteren. In plaats van een bandenstrategie heb je een ‘ijzerstrategie’. Het ijzer bepaalt namelijk hoeveel raakvlak je hebt met het ijs en dus hoeveel grip, wendbaarheid, snelheid, acceleratie, balans en energie je hebt. Meer raakvlak met het ijs betekent meer snelheid, grip en balans. Minder raakvlak betekent betere acceleratie en wendbaarheid en het kost minder energie om te schaatsen.

Contact met het ijs

Bij ijshockeyschaatsen heb je 2 zaken die bepalen hoeveel raakvlak het ijzer heeft ten opzichte van het ijs. Namelijk de ‘radius of hollow’ en de radius(sen) van het profiel. Deze twee factoren leggen we hieronder uit. Ook zullen we het hebben over het optimaliseren van hollows en profielen. En, beantwoorden we de vraag: ijshockeyschaatsen slijpen: Art or Science?

CCM schaats ramonedge blades. Met RE profiel.
de schaats is het contact met het ijs.

De Radius(sen) van het Profiel

De radius(sen) van het profiel is het ijzer vanaf de zijkant gezien, en welke rondingen daar aangebracht zijn. Dit noemen we vanaf nu profiel. Een grotere radius in het profiel zorgt voor een vlakker ijzer, en dus voor meer ijscontact. Waarbij meer ijscontact betekent dat je meer grip, balans en snelheid hebt. Maar je bent dus minder wendbaar, kunt minder goed accelereren en het schaatsen kost meer energie. Met een kleinere radius profiel kun je beter accelereren, ben je wendbaarder, kost minder energie. Maar je hebt minder snelheid, balans en grip.

Het interessante is dat je accelereert en bochtjes draait op de voorkant van de voet. Hier wil je dus een kleinere radius hebben. De achterkant van je voet gebruik je in de duels en als je op snelheid grotere slagen maakt. Hiervoor wil je veel grip en balans hebben. En dus een vlakker profiel.

Acceleratie en wendbaarheid aan de voorkant van de voet. Snelheid en stabiliteit achter.

Multi-radius profielen

Tegenwoordig heeft men multi-radius profielen. Hierbij worden dus verschillende radiussen in het ijzer geslepen. Een multi-radius profiel geeft je het beste van de grote en de kleine radius in 1 ijzer. De combi-radius heeft een kleine radius aan de voorkant voor snelle acceleratie en wendbaarheid. En de grotere radius aan de achterkant geeft je meer balans en snelheid.

Multi-radius profielen resulteren in goede acceleratie, sneller draaien, gemakkelijker en agressiever overstappen, snellere sprints en hogere eindsnelheid. Tevens voor een goede balans en grip in de duels.

De meest gebruikte combiradius profielen zijn Flat Spot profielen van RamonEdge en Quad (viervoudige radius). Tegenwoordig bestaat er ook een Ellipse Profiel. Dit profiel maakt geen gebruik meer van radiussen, maar in geleidelijke ronding (de Ellipse-vorm). Voor een uitgebreidere uitleg van de verschillende beschikbare profielen klik hier.

Radius of Hollow

Met de ‘radius of hollow’, vanaf nu hollow genoemd, wordt bedoeld hoe hol de onderkant van het ijzer geslepen wordt. De hollow kan in verschillende diepten worden geslepen en is afhankelijk van de individuele wensen van de schaatser. Hoe dieper de hollow, hoe meer contact men maakt met het ijs. En een vlakkere hollow zorgt voor minder ijscontact, een geeft dus minder veel grip.

Tegenwoordig wil men een zo vlak mogelijke hollow slijpen. Dit zorgt er dus voor dat het contact met het ijs onder het ijzer wordt verminderd. Niet alleen levert het energie op aan het einde van een ijshockeywedstrijd. Ook op de lange termijn is een grote hollow beter voor je gewrichten. Omdat je hiermee het raakvlak van de ijzers verkleint, moet je wel de het profiel optimaliseren.

Optimale performance

Een goed profiel geeft op elke plek van de voet de juiste hoeveelheid grip. En zorgt ervoor dat met niet de grip uit de ‘radius of hollow’ meer hoeft te halen. Met het juiste profiel Je kunt dus met een vlakkere hollow gaan schaatsen. Wat uiteindelijk energie gaat besparen in de wedstrijd.

Het is dus belangrijk voor schaatsers om verschillende profielen uit te proberen. Om te kijken wat voor hen optimaal aanvoelt. Er zijn verschillende keuzes die erg persoonlijk zijn. Een profiel keuze wordt maakt op basis van een aantal factoren waaronder; lengte en gewicht van de speler en de maat van de schaatsen. Maar ook door de manier van schaatsen en gewoon wat de speler prettig vindt. Schaatsen slijpen; art or science? Het is een beetje van beide. Sommige principes zijn standaard. Echter, moeten we ook altijd rekening houden met de schaatser. En wat de schaatser prettig vindt.

Schaatsen Slijpen voor IJshockeyers

Een normale hollow in Zweden is 19-25-35 mm voor junior en senior spelers. Zweedse schaatsers kunnen vaker schaatsen met een vlakke hollow omdat <90% van hen geprofileerde ijzers heeft. En men in het algemeen over betere apparatuur beschikt. In vergelijking met andere landen zoals Nederland, waar profileren is nog niet zo gebruikelijk is. Hier zijn de meest voorkomende hollows 13-16 mm. Profielen geven het ijzer een beter contactoppervlak met het ijs. Daardoor heb je hebt de grip die je nodig hebt zelfs met vlakke hollow. Dit betekent dat je energie bespaart en het gevoel is dat je bovenop het ijs gaat in plaats van diep het ijs in.

Een schaatser wil optimaal glijden, daarom moet de weerstand tussen het ijzer en het ijs zo laag mogelijk zijn. Een goed profiel zorgt daarvoor en tevens voor de noodzakelijke grip om je kracht over te brengen om te sprinten, te draaien en te stoppen.

Nieuwe Schaatsen

Schaatsen uit de doos hebben vaak een standaard profiel. Een fabrieksprofiel met slechts 26-32mm ijs contact is vaak te klein voor kinderen van 4 tot 10 jaar om te leren schaatsen. Jonge spelers moeten de balans nog ontwikkelen en het is moeilijk om dat te leren op een te kleine radius. Het kost ze veel moeite om te blijven staan en ontwikkelen zo geen goede houding en slag. Een profiel van 12 of 13 foot geeft tussen de 54 en 56 mm ijscontact. Dit is snel en effectief maar vooral ook een goed profiel om te leren schaatsen. Het ijscontact geeft namelijk meer balans. Ook voor volwassenen is er veel te behalen met combi-radius profielen.

Kwaliteitsijzers

De meeste merken schaatsen hebben geen hoge kwaliteit ijzers in hun nieuwe schaatsen. Wij verkopen verschillende ijzers voor ijshockeyschaatsen die van hogere kwaliteit zijn dan de standaard ijzers. Deze ijzers kunnen scherper geslepen worden. En het slijpen gaat door de hoge kwaliteit van het ijzer ook makkelijker. Voor geprofileerde Step ijzers klik hier, en voor geprofileerde RamonEdge ijzers klik hier.

Zelf Schaatsen Slijpen

Het slijpen van zowel ijshockey- en kunstschaatsen als het slijpen van noren is een precisie werkje, een vaardigheid die niet iedereen zomaar onder de knie heeft. We trachten het ijshockeyschaatsen slijpen eenvoudiger, sneller en beter te maken voor zowel recreatief als professioneel gebruik. Daarom bieden we een pakket volledig automatisch schaatsenslijpmachines aan. Schaatsen zullen altijd haaks geslepen worden. In tegenstelling tot met de hand geslepen schaatsen, zal de machine altijd precies dezelfde druk geven. Deze slijpmachines zorgen elke keer voor een perfect resultaat.

Bij het schaatsen slijpen zijn er veel dingen om op te letten. Natuurlijk wil men de schaatsen haaks slijpen. Schaatsen zijn vaak in profiel geslepen. En dit willen we er niet uit halen. Dus moet overal op de schaats dezelfde druk geleverd worden. Tevens is het belangrijk om voor de juiste ‘radius of hollow’ oftwel RoH te kiezen. Waar noren erg smal zijn en dus in het ijs snijden. Zijn ijshockeyschaatsen ongeveer tussen de 3 en 4 mm breed. De onderkant van de ijzers wordt hol geslepen door middel van door een slijpsteen of slijpwiel die bol is. Hierdoor krijg je in het midden een holling met aan de buitenkant 2 scherpe randen. Een slijpsteen of slijpwiel die erg bol is zal een diepere hollow in het ijzer slijpen. Dit geeft meer raakoppervlak met het ijs, en dus meer grip. Echter zal dit zwaarder schaatsen en geeft het minder glijvermogen.

Wil je meer leren over schaatsen slijpen lees meer in ons blog: Basics van het Schaatsen Slijpen.=

0/5 (0 Reviews)
Winkelwagen
Chat openen
1
Scan de code
Hallo
Kunnen we je helpen?