Wetten en honen van schaatsen

Honen van ijshockey- en kunstschaatsen

Honen van ijshockey- en kunstschaatsen

Het honen van ijshockey- en kunstschaatsen is net zo belangrijk als het slijpen van schaatsen. Helaas hebben we er vaak weinig aandacht voor. Bij het schaatsenslijpen, slijpen we eigenlijk alleen de onderkant van het ijzer. Maar, de zijkant moet echter ook geslepen worden voor een extra scherp resultaat. Dit doen we doorgaans met wetstenen. Deze wetstenen ‘slijpen’ alle oneffenheden van het blad af, en zorgen voor een extra scherpe rand. Deze wetstenen heb je in alle soorten en maten, en voor allerlei verschillende functies. Mocht een blad erg oneffen zijn, gebruik je een grove steen om het ijzer gladder te maken. 

De Blade Olie wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat de steen en het ijzer beschermd worden. Dat zorgt ervoor dat de steen goed blijft slijpen. Zonder het gebruik van olie gaan metaaldeeltjes het oppervlak van de steen verstoppen, en dan functioneert de steen niet meer goed. 

IJshockeyschaatsen honen

Mochten de schaatsen erg veel bramen hebben, gebruik dan eerst de Wetsteen India Fijn FS14. Hiermee halen we de ergste bramen van het ijzer af voordat de schaatsen in de machine gaan. Als je hele gladde ijzers hebt, dan heeft het niet zo veel zin om een hele ruwe steen te gebruiken. Mocht het ijzer veel bramen hebben, dan is het logisch om met een ruwe steen te beginnen om het ijzer wat gladder te maken voordat je met een zachtere steen gaat werken. Op deze manier kun je steeds een minder grove steen gebruiken. 

Nadat de schaatsen geslepen zijn gebruiken wij altijd de Ceramische Wetsteen Fijn. Deze steen is fijner dan de hiervoor gebruikte steen. Die andere vinden wij te grof. Waarom? Als je met de steen over het ijzer gaat hoor je dat er geslepen wordt. Zodra dit minder wordt, weet je dat de bramen eraf zijn. Dit is vaak het moment voor ons om het nog even te testen hoe scherp de rand geworden is.

Om de schaatsen extra scherp te krijgen gaan we met dezelfde steen een negatief randje creëren. Dit doen we door bij voorkeur met het keramische deel van een X3 Combi Hone of de X5 Combi Hone.  Door met de steen1 of 2 keer met een 5 graden hoek op het ijzer te gaan wordt een super scherpe rand gecreëerd. Dit behoeft enige oefening, gebruik daarvoor een oud ijzer voordat je het op je goede ijzers probeert. 

Voor de laatste afwerking kun je de ijzers nog polijsten. Wij gebruiken daarvoor vaak 2 manieren. Door de hele fijne en zachte steen te gebruiken. Of door een PROSHARP POLIJST LEERTJE te gebruiken. 

Kijk de onderstaande video over het honen van ijshockey- en kunstschaatsen.

In de kleedkamer

Ten slotte, voor in de kleedkamer. Mocht je een beetje grip verloren hebben tijdens het spelen en heb je geen tijd en de mogelijkheid om je schaatsen te slijpen dan is de FORK HONE een goede optie. Deze fork hone lost kleine problemen op tijdens de wedstrijd. 

IJzers met coating

Voor ijzers met coating is het belangrijk om die coating er niet af te slijpen met de wetstenen. Dit kan door speciale wetstenen te gebruiken die bedoeld zijn voor ijzers met coating. Bijvoorbeeld de Step Wetsteen Blacksteel.  Deze is door Step speciaal ontwikkeld voor hun Blacksteel ijzers. Ook de FORK HONE is geschikt voor ijzers met coating. 

Kunstschaatsen

De ijzers van kunstschaatsen zijn verchroomd. Omdat een verchroomd ijzer niet goed wil slijpen en honen is de onderste 6 a 7 mm vrij van chroom gelaten. Dus na vaak slijpen zal deze rand te klein worden om goed te slijpen en af te bramen. We willen daarom niet onnodig het ijzer extra slijpen. Dus het liefst scherp in 1 en hoog uit 2 x “langs de slijpsteen”. Dat lukt heel goed met een Prosharp machine. Deze slijpen gegarandeerd haaks en hebben van hiel tot teen een consistente druk.

Kunstschaats slijpvlak schaatsen slijpen
Slijpvlak van een kunstschaats
0/5 (0 Reviews)
Winkelwagen
Chat openen
1
Scan de code
Hallo
Kunnen we je helpen?