Zoek de verschillen (profiel editie)

Zijn jouw ijzers goed geslepen?

Zijn jouw ijzers goed geslepen?

Zijn de bovenstaande en onderstaande ijzers gelijk? Als jouw antwoord nee is, dan had je het goed. Het linker ijzer heeft een Quad 1 profiel, de rechter een Ellipse 1 profiel. Alhoewel het verschil tussen deze profielen amper met het blote oog te zien is, schaatst dit wel degelijk heel verschillend. De Ellipse profielen voelen erg dynamisch aan. Terwijl de Quad heel stabiel aanvoelt. Dit komt door een klein verschil. Ellipse is gebaseerd op de Quad profielen. Maar waar de Quad 4 verschillende radiussen heeft. Heeft de Ellipse één vloeiende lijn van voor naar achter. Hierdoor is het middelste gedeelte van het profiel iets ronder. Dit zorgt voor het wendbare gevoel.

Zie jij de verschillen?

Als slijpers zien wij vaak dat ijzers die onder de schaatsen vandaan komen meer verschillen dan deze twee bovenstaande profielen. Hoe gelijk zijn jouw ijzers eigenlijk? Leg je ijzers eens naast elkaar en kijk eens of het verschil groter of kleiner is dan onze 2 profielen.

Een vergelijking

Hieronder hebben we een foto van 3 verschillende profielen. De bovenste is het Ellipse 1 profiel. Het middelste ijzer heeft een Quad 1 profiel. Het onderste ijzer heeft een Zuperior Small.

Het Quad 1 profiel heeft 4 radiussen: de 6ft-9ft-12ft-15ft. Het Ellipse 1 profiel is ook op deze radiussen gebaseerd. Maar dit profiel heeft geleidelijke overgangen tussen de radiussen. De Zuperior heeft 3 radiussen: de 6ft-12ft-20ft. Hierbij is de voorkant dus hetzelfde als de Quad en Ellipse profielen maar het midden en de achterkant is vlakker. Dus super snelle acceleratie, en de vlakke achterkant zorgt voor veel grip op snelheid. Echter gaat dit dus wel ten koste van een stukje wendbaarheid. Meer informatie over de verschillende profielen? Lees ons blog: Wat is een profiel voor ijshockeyschaatsen?

Na verloop van tijd

Het onderste ijzer is een nieuw geprofileerd ijzer. Het bovenste ijzer is een oud ijzer die onder een ijshockeyer zijn schaatsen vandaan kwamen. Zoals je ziet is het profiel helemaal uit de schaats geslepen. Dit verandert langzaam na elke slijpbeurt en heb je dus niet door. Nadat we gezien hebben dat kleine verschillen in profiel een groot effect kunnen hebben voor het gevoel tijdens het schaatsen. Kunnen we ons voorstellen dat verslepen ijzers een groot effect hebben op de performance.

Het is in de foto lastig te zien maar in dit geval zien we dat het achterste gedeelte van het oude ijzer erg rond geslepen is. Bij geprofileerde ijzers is de achterkant juist het vlakste gedeelte. En het gedeelte wat voor stabiliteit moet zorgen. Het ijzer kan niet meer dezelfde stabiliteit geven als een goed geprofileerd ijzer. Dit zal je zeker merken in de duels. 

Ook de voorkant is een stuk ronder dan het geprofileerde ijzer. Hierdoor zal de schaatser grip missen om te accelereren en te draaien.

Geïnteresseerd in een profiel?

Wij verkopen geprofileerde ijzers van Step en Ramonedge. Dit zijn beide kwaliteitsijzers voor ijshockeyschaatsen die je in staat stellen om je performance op het ijs te maximaliseren. De hoge kwaliteit staal zorgt voor een extra scherpe finish.

Wij bieden standaard profielen aan die gekoppeld zijn aan de maat ijzers. Echter kunnen we een beter advies geven met meer informatie. Stuur dan bijvoorbeeld een mailtje naar info@artice-benelux.nl of whatsapp naar 066 512 94 772.

Hoe behoud ik mijn profiel?

Met automatische slijpmachines kun je elk profiel behouden. De machines geven een gelijkmatige druk van hiel tot teen waardoor elk profiel behouden blijft. Dit is onmogelijk om met de hand te doen. Natuurlijk moet dit een machine zijn die ook goed kwaliteit slijpwerk leveren.

Laat je ijzers daarom bij ons slijpen. Zit je niet in de buurt dan kan je de ijzers ook opsturen.

Of zoek iemand in de buurt met een goede slijpmachine. Andere automatische slijpmachines behouden profielen in principe ook de profielen. Echter, niet elk merk slijpt met dezelfde hoogwaardige kwaliteit.

0/5 (0 Reviews)
Winkelwagen
Chat openen
1
Scan de code
Hallo
Kunnen we je helpen?